Ik kan er echt van genieten! Het wordt vroeger donker, de houtkachel en de kaarsjes gaan weer aan en ik zit lekker met een dekentje op de bank. Of we gaan met het hele gezin een boswandeling maken, mooie herfst attributen verzamelen en lekker schoppen tegen de bladeren of de bladeren omhoog gooien.

Het fijne van gevallen bladeren is dat ze allemaal verschillen van vorm en kleur. Heel mooi en heel divers. Het is eigenlijk net als met kinderen. Die zijn ook heel divers, gelukkig maar. Zo kunnen kinderen ook heel verschillend reageren op de wisseling  van een seizoen.

Waar de een helemaal geen last heeft van de overgang naar de herfst, heeft de ander heeft daar juist veel hinder van. Wat denk  je van ’s morgens opstaan als het nog donker is? Mogelijk durft of wil je kind niet alleen naar beneden. Het dragen van andere kleding, een hemd of sokken, wat doen die labeltjes en randjes met jouw kind?

Van zomer naar winter

Denk ook maar eens aan het verschuiven van de klok van zomertijd naar wintertijd. Als je weet dat je kind gevoelig is voor het verschuiven van de klok, probeer daar dan rustig mee om te gaan, hoe lastig dat ook is. Het kan best zo zijn dat een kind een paar weken nodig heeft om met die verandering om te gaan. Ik begrijp heel goed dat dit van ouders veel kan vragen. Want hoe ga je reageren als je kind al om 5.30 uur wakker is? En dat is niet alles, waarschijnlijk is je kind aan het einde van de dag heel erg moe omdat hij of zij al lang wakker is. Het is dan echt een uitdaging om ’s avonds gezellig te eten.

Herken je je kind of misschien wel jezelf  hierin, probeer dan in ieder geval de weekenden niet te vol te plannen. Stap even in de relaxmodus en probeer niet teveel van jezelf te eisen. Als je als ouder te weinig nachtrust hebt, heeft dat ook invloed op de andere gezinsleden en dat wordt er meestal niet leuker op. Kijk bijvoorbeeld aan het einde van de middag een leuke gezinsfilm en ga er dan ook lekker bij zitten. Nee, niet even schoonmaken, het eten voorbereiden, de was doen en vul zelf maar in. Even een gezamenlijk moment met het hele gezin is heel waardevol, niet alleen voor je kind, zeker ook voor ons als volwassenen.

 Gun jezelf ook even dat heerlijke moment samen!

 

Is dit ook interessant voor je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *