Gertina aan zee

Plezier maken!

In de drukte van het dagelijks leven vergeten we vaak het belang van plezier maken en onszelf iets gunnen. We raken verstrikt in onze verantwoordelijkheden, deadlines en de constante stroom van to-do lijstjes. Maar waarom is plezier maken zo belangrijk, en hoe kunnen we onszelf leren om dit te omarmen?

Waarom is het belangrijk om plezier te maken?

Plezier maken vermindert stress: Plezierige activiteiten verhogen de productie van endorfines, de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Dit vermindert stress en zorgt voor een positieve gemoedstoestand.

Plezier maken verbetert de gezondheid: Regelmatig plezier hebben is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je fysieke gezondheid. Het kan je immuunsysteem versterken en je energieniveau verhogen.

Plezier maken versterkt relaties: Samen plezier maken met vrienden en familie versterkt je banden en zorgt voor waardevolle herinneringen.

Plezier maken bevordert creativiteit: Door tijd te nemen voor plezier en ontspanning, geef je je geest de ruimte om creatief te denken en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Hoe bereik je meer plezier in je leven?

Maak tijd voor hobby’s of maak tijd om hobby’s te ontdekken: Wat vind je echt leuk om te doen? Of het nu schilderen, dansen, koken of tuinieren is, maak er tijd voor. Hobby’s geven je de kans om te ontspannen en te genieten van het moment.

Wees spontaan: Niet alles hoeft gepland te zijn. Sta jezelf toe om soms spontaan te zijn en iets onverwachts te doen. Een spontane uitstap of een onverwachte activiteit kan wonderen doen voor je humeur.

Leer ‘Nee’ zeggen: Overbelasting met verplichtingen laat weinig ruimte voor plezier. Leer om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je energie kosten en niet bijdragen aan je geluk hoe lastig dat ook kan zijn.

Verken nieuwe dingen: Probeer eens iets nieuws. Of het nu een nieuwe sport, een kookcursus of een avontuurlijke reis is, nieuwe ervaringen kunnen je leven verrijken en voor veel plezier zorgen.

Het hebben van plezier hoeft niet in grote dingen te zitten. Je hoeft niet ieder weekend een weekend weg of naar een pretpark etc. Plezier kan ook heel goed in kleine dingen zitten, zoals
• De zon die schijnt en daar bewust bij stil staan
• Geef jezelf een glimlach
• Geef jezelf een compliment
• Kook een lekkere maaltijd
• Zing en/of dans mee op een lekker liedje
• Ga de natuur in
• Koop voor jezelf een bos bloemen

Dankbaarheid speelt een grote rol in het ervaren van plezier en jezelf iets gunnen. Door bewust stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, verschuif je je focus van wat ontbreekt naar wat er wel is. Dit kan je helpen om meer vreugde te vinden in het dagelijkse leven en meer waardering te hebben voor de kleine momenten.

Plezier maken en jezelf iets gunnen zijn essentieel voor een gelukkig en vervullend leven. Het vraagt om het maken van bewuste keuzes en geef prioriteit aan je eigen welzijn. Door tijd te maken voor de dingen die je leuk vindt, nieuwe ervaringen op te doen en jezelf te belonen, kun je meer vreugde en balans in je leven brengen. Dus waar wacht je nog op? Geef jezelf toestemming om te genieten en maak plezier een prioriteit!

Waar ga jij mee beginnen?