5 tips voor de vakantie.

De 1e tip!

Ontspannen de vakantie in, even ontladen van de drukke weken die er zijn geweest en eerst even bijkomen van die spanning/verwachtingen en noem het maar op. Maar hoe kan je dat doen? Wat werkt er voor jou? De komende 5 dagen krijg je van mij tips voor jezelf en voor je kinderen voor de vakantie.

Geef jezelf en je kind de tijd om even bij te komen van de drukke weken voor de vakantie. Gun jezelf en je kind die tijd. Als het even kan, ga niet meteen weg. Anders heb je ook nog de drukte van het inpakken, huis schoonmaken en wat allemaal nog meer….
Hoe erg is het als er een dagje niks wordt gedaan? Helemaal niet erg, want je luistert nu even naar je lichaam en waarschijnlijk ook naar dat van je zoon/dochter.

Maar hoe luister je naar je lichaam? Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet ;-).
• Ga lekker onder de douche staan, spoel alle spanning van je lijf
• Zoek frisse lucht op. Het liefst even zonder telefoon, zodat je echt kan opladen.
• Ga iets actiefs doen, zodat je volle, drukke hoofd even geen gelegenheid heeft om na te denken. Doe iets wat bij jou past..
• Neem echt even de tijd voor jezelf en je kind. Wat vind jij nu echt leuk om te doen? Waar word jij blij en ontspannen van? Stel jezelf deze vraag en ook aan je kind en ga daar vervolgens mee aan de slag als het haalbaar is.

Tip 2

Als het wenselijk is voor je kind en het werkt voor jou als ouder dan kan je ook een agenda/kalender maken met daarin de activiteiten die gepland staan. Denk hierbij wel aan dat je jezelf niet te veel oplegt qua structuur en qua activiteiten.

Mogelijk is het een idee om op zondag de komende week te bespreken. Kijk naar de weersverwachtingen en vragen aan je gezinsleden wat ze de komende week willen gaan doen. Iedereen van het gezin mag zijn/haar wensen kenbaar maken en dan in overleg met elkaar wat haalbaar (financieel, afstand, interesse etc) is en wat enigszins leuk is voor iedereen. Als dat niet goed lukt, zou je ook de uitjes kunnen spitsen. De ene dag met het oudste kind en de andere dag met het jongste kind of dat de ouders ieder met een kind op stap gaan. Kijk en onderzoek wat het beste bij jullie past. En het is ook heel fijn en raadzaam om genoeg “rustdagen” er tussen te plannen. Het is natuurlijk het allerbelangrijkste dat jullie met z’n allen een leuke tijd hebben.

Hoe zorg ik er voor dat mijn kind het ook leuk heeft om ergens naar toe te gaan?

Niet ieder hoogbegaafd kind vindt het fijn om ergens naar toe te gaan wat onbekend is. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de spanning/angst voor het onbekende minder wordt?

  • Vraag aan je kind wat hij/zij leuk/interessant vindt om naar toe te gaan, te ontdekken. Het is misschien een idee om hem/haar een keuze te laten maken. Laat maar zoeken op internet. Geef dan wel aan wat maximaal is aan reistijd en budget.
  • Begin met een goede voorbereiding, laat zien als het mogelijk is door een website waar jullie naar toe gaan, benoem (ongeveer) de reistijd, wel of niet in de avond thuis eten, etc?
  • Als je mensen kent die er al geweest zijn, dan kan je die ervaringen vragen of je kind laten vragen. Zodat het enthousiasme wordt overgebracht.

Tip nummer 3 voor de vakantie:

Je hoogbegaafde zoon/dochter mag aan de slag. We gaan namelijk koken. En niet alleen koken, maar ook de voorbereidingen voor het koken.
Wat gaan we vanavond eten en dan het liefst zoveel rekening houdend met de wensen van de andere gezinsleden.

Het begint met het maken van het boodschappenbriefje en dan naar de winkel. Of jouw kind dit alleen kan hangt van je kind af en natuurlijk ook jouw mening daarover. Als je mee gaat naar de winkel probeer dan zo min mogelijk te doen en laat hem/haar het zoveel mogelijk de boodschappen bij elkaar zoeken als dat natuurlijk mogelijk is. Dit is voor de meeste kinderen nieuw en op die manier leren ze ook wat er allemaal bij komt kijken.

Mocht dit teveel zijn voor jouw kind dan kan je het ook beperken tot het bakken van een cake of taart. Maar mocht dit te eenvoudig zijn voor je kind dan kan je het uitbreiden met het eten zoals in een restaurant. Denk aan het maken van menukaarten, versieren van servetten, hoe mag ik de tafel dekken, het serveren van het eten als ober etc. Dan wordt het een heel eigen project van jouw kind waar het de hele dag mee bezig kan zijn ;-).

Het allerbelangrijkste is, kijk naar jouw kind. Wat past bij hem of haar en wat vindt hij/zij leuk. Het is in de vakantie niet de bedoeling dat het ruim buiten de comfortzone zit, want daar komt dan alleen maar stress van. Neem dit mee als tip en kijk wat er bij jou en jouw kind past. Heel veel plezier!

De 4e tip voor de vakantie.

Ik geef jullie een aantal tips voor activiteiten:

* Picknicken
* Blote voeten pad
* Klimbos
* Ontdekhoek zit in verschillende plaatsen
* Uitjes.nl
* Eigen (kruiswoord) puzzel of sudoku maken.
* Laat ieder gezinslid zelf een activiteit bedenken en organiseren in hoeverre dat mogelijk is
* Pretpark als ze dat fijn vinden. Of een kleinschalig pretpark. Met grote parken zijn er ook veel prikkels en dat werkt niet zo motiverend.
* Stamboom uitzoeken van de familie en als dat te eenvoudig is ga dan een stamboom uitzoeken van iemand anders.
* Eigen spel bedenken en uitwerken.
* Spelletjes en knutselochtend bij Gertina, begaan met hoogbegaafdheid in Best op 14 augustus van 10:00 tot 11:30, de kosten zijn 10 euro per kind.

In mijn besloten Facebook groep heb ik heel veel musea benoemd (gesorteerd op museumkaart en geen museumkaart).
Mocht je hier deel aan willen nemen, kijk dan naar Hoogbegaafdheid bij Gertina. Je bent van harte welkom!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk, kijk wat past bij jullie!

 

Alweer de laatste tip voor de vakantie.

Je kan het allemaal zo goed voorbereiden, maar toch is dat geen garantie voor een vakantie zonder irritaties. En wat doe je dan als de kinderen elkaar in de haren vliegen?

Probeer er achter te komen waar de irritatie/boosheid vandaan komt? Kijk verder dan het gedrag, denk aan een ijsschots. Wat zie je aan de bovenkant, maar zit daar allemaal al onder? Denk aan onmacht, verdriet, teleurstellingen, irritaties, overprikkeld etc.

Denk mee met een oplossing maar geef ook aan waar jij of de andere gezinsleden behoefte aan hebben. En als broertjes/zusjes elkaar irriteren dan ga je samen in gesprek om de onderliggende reden te achterhalen en probeer daar afspraken over te maken. Dat kost meer tijd maar het levert je op den duur meer op omdat er dan meer kennis en mogelijk ook meer begrip over elkaar is.
En praat vanuit jezelf met een ik boodschap zodat het niet verwijtend kan worden opgevat.