En dan vooral bij kinderen?”

Deze vragen krijg ik regelmatig. Mindfulness is helemaal niet vaag, juist heel concreet. Met mindfulness ben je bewust bezig met het hier en nu.

Hoogbegaafde kinderen kunnen heel veel in hun hoofd zitten en mindfulness helpt ze om daar op een andere manier mee om te gaan. Op een liefdevolle manier. Kinderen, en vooral hoogbegaafde kinderen, kunnen heel kritisch zijn op zichzelf. Denk maar aan perfectionisme en faalangst. De volgende gedachten kunnen allemaal door het hoofd gaan:

 

Kan ik dit wel?
Gaat het wel op de manier zoals de ander het heeft bedoeld?
Durf ik dit (aan)?
Wat zullen andere kinderen/mensen ervan denken?
En… (vul zelf maar in)

Dan is het fijn om op een vriendelijke manier
met je gedachten om te gaan.

Klopt het wel wat ik denk?
Is het al eens eerder zo mislukt?
Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Klopt het dat de ander mij niet vertrouwt?
En… (vul maar in)

 Als je als kind (en ook als volwassene) hier regelmatig mee aan de slag gaat, ga je vriendelijker en liefdevoller over jezelf denken. Fijn!

Ook is het fijn om ontspanningsoefeningen te doen. Als je niet goed in je vel zit, is het prettig om weten welke oefening je kunt doen. Deze oefeningen zijn geschikt voor het hele gezin ? Ook leuk om het samen te doen.

Probeer maar eens de volgende oefening:

Je buik is heel belangrijk voor je ademhaling. Om rustiger te worden helpt het om bewust contact te maken met je buik. Leg je handen op je buik en word je bewust van je ademhaling. Adem diep in met je handen op je buik. Je merkt dat je buik boller wordt.

Adem dan weer uit en probeer om je buik aan te spannen. Het liefst voor een paar tellen. Vervolgens adem je weer in en kun je de oefening opnieuw doen. Je kunt dit zo vaak doen als jij wilt of nodig hebt. De oefening kun je overal toepassen; op school, thuis en zelfs in de rij voor de kassa.

Als je de oefening samen met je kind wil doen, heb ik nog een leuke variant: Jij gaat op je rug liggen en laat je kind met zijn/haar hoofd op je buik liggen. Wat merkt je kind als je de oefening doet? Je kunt hier ook een beetje mee spelen bijvoorbeeld door heel kort of heel lang in te ademen of door te lachen. Zeker weten dat je kind ook mee gaat lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *